A fejlesztéssel kapcsolatos hírek, aktualitások

Pályafelújításról Budapest és Esztergom között

2013. április 02.

Április 2-től június 14-ig Budapest és Esztergom között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, mivel a vasútvonalon a szolgáltatási színvonalat a közeljövőben jelentősen emelő felújítási munkák zajlanak.

A vasúti pályarekonstrukció révén hamarosan jelentősen csökkenhet a vonatok menetideje, 16 állomáson és megállóhelyen épül új peron, perontető, korszerűsödik az utastájékoztatás, térvilágítás, a vasúti pályatest. Emellett közel 1700 db P+R parkoló (pl.: Dorog, Pilisjászfalu, Esztergom, Piliscsaba) valamint 532 db B+R kerékpártároló létesül (pl.: Esztergom, Leányvár, Solymár, Pilisvörösvár, Piliscsaba, Piliscsév).

A munkálatok egy részét csak a vonatközlekedés kizárásával lehet elvégezni, ezért 2013. április 2-a és június 14-e közt a teljes Budapest–Esztergom viszonylaton vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Ughy Kálmán, a MÁV-START Zrt. technológiatervezés vezetője a vasúttársaság mai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: „A vasúttársaság a vonatpótló autóbuszok közlekedését úgy szervezte meg, hogy mind az érintett települések lakói, mind a Pázmány egyetem tanulói számára kedvező legyen. Eszerint több viszonylatban és több útirányon át közlekedtetünk vonatpótló buszokat, valamint egyes viszonylatokon a VOLÁNBUSZ járatait is igénybe lehet venni vasúti bérletekkel.”

Az április 2-tól június 14-ig közlekedő vonatpótló autóbuszok megállási helyei az alábbiak lesznek:

 • Bp. Nyugati és Újpest mh. helyettBp. Árpád híd autóbusz állomás,
 • Rákosrendező és Angyalföld állomások, valamint Vasútmúzeum megállóhely a vágányzár ideje alatt az utasforgalomból kizárva,
 • Aquincum felső mh. helyettBp. Flórián tér (Vörösvári út) Volán mh.
 • Óbuda állomás helyett Bp. Óbudai temető Volán mh.
 • Üröm mh. helyett Bp. Üröm vmh. Volán mh.
 • Solymár állomás helyett Solymár vá. Volán mh. valamint Solymár temető Volán mh.
 • Pilisvörösvár állomás helyett Pilisvörösvár orvosi rendelő Volán mh.
 • Szabadságliget és Klotildliget megállóhelyeken a megállóhelyek melletti terület,
 • Pázmáneum megállóhely helyett Piliscsaba Pázmány Péter Egyetem Volán mh.
 • Piliscsaba állomáson az állomásépület előtti terület, valamint Piliscsaba iskola és Piliscsaba Magdolna völgy Volán mh.
 • Pilisjászfalu mh helyett Pilisjászfalu Volán-megállóhely
 • Piliscsév megállóhelyen a megállóhely melletti terület
 • Leányvár állomásnál Leányvár, vasútállomás Volán-megállóhely
 • Dorog állomási megállás helyett Dorog, városháza Volán megállóhely, valamint Dorog, IBUSZ iroda Volán-megállóhely
 • Esztergom-Kertváros állomás helyett Esztergom-Kertváros vasútállomás bej. út Volán megállóhely
 • Esztergom állomáson az állomásépület előtti tér

Jelzésekkel ellátott vonatpótló autóbuszok viszonylatai

„E” jelű vonatpótló autóbusz               Budapest – Pilisvörösvár – Esztergom között és vissza

Menetidő összesen: 80 perc.

 

„S” jelű vonatpótló autóbusz               Budapest – Solymár – Piliscsaba között és vissza

Menetidő összesen: 45 perc.

 

„Z” jelű vonatpótló autóbusz                Budapest – Pilisvörösvár – Piliscsaba között és vissza

Menetidő összesen: 45 perc.

 

A vonatpótló autóbuszok Szabadságliget és Klotildliget megállóhelyeket nem érintik, a megállóhelyeket „K” jelűzésű mikrobuszokkal szolgáljuk ki. A mikrobuszok útvonala és menetideje:

 

Szabadságliget – Pilisvörösvár – Klotildliget között és vissza: Szabadságliget vmh. – Lőcsei u. – Gárdonyi u. – Szabadság u. – 10 sz. főút –Pilisvörösvár orvosi rendelő VOLÁN mh. (7 perc) –10 sz. főút – Piliscsaba, Pázmány Péter Egyetem VOLÁN mh. (6 perc) – 10 sz. főút – Kenderesi út – Egyetem u. – Mátyás király út – Klotildliget vmh. (7 perc)          Menetidő összesen: 20 perc.

A 10 sz. főút zsúfoltságának függvényében a menetidők jelentősen változhatnak!

 

Menetjegyváltás, díjszabási változások, tudnivalók

A vonatra megváltott menetjegyek a vonatpótló autóbuszokon érvényesek. Árpád-híd autóbusz állomáson jegy és bérletárusító pontot nyit a MÁV-START Zrt.

A Solymár vá. – Pilisvörösvár orvosi rendelő – Solymár vá. viszonylatban utazóktól a vasúti bérletek a VOLÁNBUSZ 830 sz. járatánelfogadásra kerülnek. Erre a járatra a vasúti menetjegyek nem érvényesek, autóbusz menetjegy az Árpád híd autóbusz-állomásnál elővételben, egyéb eseteknél pedig a járművezetőnél váltható.

 

2013. április 5-étől a vágányzár idején közlekedő vonatpótló autóbuszokon a jelenlegitől eltérő díjszabási km távolságok kerülnek alkalmazásra, miután a vágányzár ideje alatt közlekedő autóbuszok útvonala rövidebb lesz a korábbi vasúti távolsághoz képest. Emiatt az érintett viszonylatok egy részén ez a menetdíj csökkenését jelenti. Ennek megfelelően a Volánbusz 800-as számú járataihoz igazodva lesz meghatározva a vonatpótló autóbuszok menetdíja. A 2013. április 1-4. között lejáró érvénytartammal rendelkező 30 napos bérletek érvénytartama meghosszabbításra kerül, az ilyen bérletek érvénytartamának utolsó napja egységesen 2013. április 5. A vasúti menetjegyek kizárólag a vonatpótló autóbuszokon, míg a vasúti bérletek a 830-as jelzésű Volánbusz járaton is érvényesek. A vonatpótló autóbuszon Volán jegyek- és bérletek az utazáshoz nem használhatók fel.

 

A vonatpótló autóbuszon kerékpárszállításra és csoportos utazásra nincs lehetőség. A kerekesszékkel közlekedő utasok szállítása a MÁVDIREKT telefonszámán történő előzetes bejelentéssel oldhatók meg. Bővebb információk, részletes menetrendek, aktuális hirdetmények a MÁV-START Zrt. weboldalán találhatók, illetve a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat 06 40 49 49 49-es telefonszámán kérhetők.

 

Pénztárak nyitva tartása

A pénztárak nyitva tartása a helyszíneken kerül meghirdetésre. A későbbiekben az utasigényeknek megfelelően finomítja a nyitva tartási időt a vasúttársaság. A vágányzár ideje alatt az alábbi szolgálati helyeken biztosítunk menetjegy vásárlási lehetőséget:

-          Árpádhíd autóbusz állomáson,

-          Újpest vasúti megállóhelyen a jelenlegi nyitva tartással,

-          Solymár állomáson a meghirdetett nyitva tartással,

-          Pilisvörösvár vasútállomáson nappali nyitva tartással (12 órás nyitva tartás),

-          Pázmáneum megállóhelyen a jelenlegi nyitva tartással (szerződéses),

-          Piliscsaba a jelenlegi nyitva tartással,

-          Dorog állomáson a pénztár továbbra sem üzemel,

-          Esztergom állomáson a jelenlegi nyitva tartással

Utastájékoztatás

Utasainkat a közlekedési változásról különféle csatornákon keresztül tájékoztatjuk, így természetesen már korábban megkezdődött a tájékoztatás a vasútállomásokon és a vonatfedélzeti információs rendszereken keresztül. A változások részletes, mindenre kiterjedő leírását megtalálhatják a MÁV-START Zrt. internetes honlapján is. Ezeken felül természetesen szórólapokat és hirdetményeket is készítettünk, annak érdekében, hogy minél többen értesüljenek a változásokról. Kérjük utasainkat, hogy utazásuk előtt mindenképpen tájékozódjanak a vonatpótló autóbuszok közlekedéséről, az eltérő útvonalaknak és viszonylatoknak megfelelően.

 

Előrejelzés a várható, nyári korlátozásokról

A munkák előrehaladásával – az idei évben – további változásokra, korlátozásokra kell számítani. Június 15-augusztus 31. között Árpád híd autóbusz állomás–Piliscsaba között vonatpótló autóbuszok, Piliscsaba–Esztergom állomások között vonatok közlekednek. Szeptember 1-től az átszállási pont Pilisvörösvár állomásra módosul.

Háttér:

A vágányépítési munkák befejezését követően a MÁV Zrt. külön projekt keretében valósítja meg a Rákosrendező–Esztergom vasútvonalvillamosítását, új motorvonatok beszerzését. A NIF Zrt. és a MÁV Zrt. beruházásainak megvalósítását követően a menetidő 30 perccel csökkenhet, így a Budapest–Esztergom közti utazási idő a jelenlegi 90 percről, 60 percre mérséklődhet. Az 53 km hosszú vasúti pálya rekonstrukciójának kivitelezése három szakaszban történik: Északi Vasúti Duna-híd – Pilisvörösvár, Pilisvörösvár – Piliscsaba, Piliscsaba – Esztergom:

•    a munkálatok 2012. I. félévben megkezdődtek a Pilisvörösvár–Piliscsaba–Esztergom szakaszon

•    Piliscsaba–Esztergom között a fejlesztés 2013 nyarára befejeződik, ezen a szakaszon 2013. június 15-től újra vonatok fogják szállítani az utasokat

•    a Piliscsaba–Pilisvörösvár szakasz munkálatai 2013 év végére befejeződnek, vonatpótló buszok itt 2013. szeptember 1-ig közlekednek

•    az Északi Vasúti Duna-híd – Pilisvörösvár szakasz előkészületi munkálatai 2012 év végén megkezdődtek, a várható befejezés 2014 nyara.

A vonatok a teljes vonalszakaszon 2014 nyarától járhatnak. Ezt követően a menetidő jelentősen lecsökken és a vonatgyakoriság is megnő.

Budapest Szentendrei út – Pilisvörösvár állomás vonalszakaszon új, kétvágányú vasúti pálya épül (Aquincum felső–Pilisvörösvár és PilisvörösvárTerranova térsége), így lehetővé válik a 60-80-100 km/h sebesség elérése. Piliscsaba – Esztergom vonalszakaszon a jelenlegi sebességkorlátozásokkal tűzdelt vasúti pályát felújítjuk 60-100 km/h sebességre. Budapest – Piliscsaba szakaszon új, korszerű, elektronikus vasúti biztosítóberendezés épül. Pilisvörösváron és Dorog állomás mellett új autóbusz fordulót alakítunk ki. A kivitelezés az Új Széchenyi Terv keretében uniós források felhasználásával valósul meg.

Kapcsolódó dokumentumok:
MAV-START 2 vgz info2013 allo A3 2013-03-08(1.5 M)