Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja

2016. szeptember 30.

Október elseje a mellrák elleni küzdelem világnapja

A világnap célja az, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegség korai felismerésének fontosságára, valamint arra, hogy ennek érdekében mit kell megtenni önmagunk egészségéért.

Az emlőrák a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés, amely időben történő felismerés nélkül korai halálozáshoz vezethet. Magyarországon közel 7500 új esetet diagnosztizálnak évente, a daganatos elváltozás pedig több mint 2000 halálesetért felel minden évben. Komárom-Esztergom megye női lakossága körében 2014-ban összesen 256 főnél diagnosztizáltak rosszindulatú emlődaganatos megbetegedést.

Vannak olyan megelőzési tanácsok, amelyeket betartva akadályozhatjuk a káros sejtek térhódítását. Ilyen a visszafogott alkoholfogyasztás, a testsúlykontroll, zsír és kalóriaszegény-,  zöldségekben, gyümölcsökben, vitaminokban gazdag étrend. Ezeket azért fontos megemlíteni, mert bizonyított tény, hogy az egészséges életmódot folytató nők még akkor is védettebbek a daganatok kialakulásával szemben, ha családjukban már korábban felütötte fejét a betegség.

Szakmai ajánlások szerint a korai felismerésben nagyon fontos a rendszeresség: az önvizsgálat, az orvosi fizikális vizsgálat és 40 éves kor fölött a mammográfia, még akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs.

Jó eséllyel megelőzhetjük a komolyabb problémákat, ha rendszeresen részt veszünk a vizsgálaton. A tüneteket okozó tumor-méret eléréséhez ugyanis több évre van szükség. A lappangási időszak elég hosszú ahhoz, hogy a tünet-és panaszmentes személyek rendszeres szűrése esélyt adjon a daganatmegelőző állapotok és a kialakulóban lévő daganat mielőbbi felismerésére. Ráadásul minél korábbi stádiumban ismerik fel az elváltozást, annál nagyobb a teljes gyógyulás esélye.

A szűrés szakmailag elfogadott eszköze a mammográfiás képalkotó vizsgálat: már akkor képes az emlőtumor kimutatására, felismerésére, amikor a szövetelváltozás tapintással még nem észlelhető, panaszokat nem okoz.

A mammográfiás vizsgálat 40 éves kortól, panaszok nélkül is beutalóval kérhető, és évente ismételhető vizsgálat.

A népegészségügyi célú, szervezett vizsgálat keretében figyelem felhívó céllal behívó levelet kapnak azok a 45-65 év közötti, tehát a rizikó csoportba tartozó hölgyek, akiknek két éven belül nem volt ilyen vizsgálatuk. Életmódtól függetlenül különösen ajánlott a rendszeres szűrés, ha valakinek a családjában korábban már diagnosztizáltak jó- vagy rosszindulatú daganatot. Ilyenkor legyünk éberek, forduljunk szakorvoshoz és vegyünk részt rendszeresen szűrővizsgálaton.

A rendszeres vizsgálat mellett otthon javasolt önvizsgálatot is végezni a menstruációt követő 5-7. napon, menopauza után pedig minden hónap azonos napján. A csomók keresésén túl ilyenkor azt is figyelni kell, hogy az előző időszakban végzett ellenőrzéshez képest változott-e a mellméret, a körvonal, valamint a bimbók elhelyezkedése.

A korai felfedezésben tehát kiemelt jelentősége van a rendszeres szakorvosi és szűrővizsgálatnak, valamint a rendszeres önvizsgálatnak, amelyek jelentősen javíthatják a gyógyulási esélyeket.

 

Figyeljünk egészségünkre! Vegyünk részt a szűrővizsgálatokon!

Amennyiben kérdés merül fel, készséggel állunk az érdeklődők rendelkezésére. Elérhetőségünk:

Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal,

Népegészségügyi Főosztály

Tel: 34/ 512-724