Felhívás a közösségi művelődés területén dolgozó fiatal szakemberek számára

2014. november 07.

Felhívás

a közösségi művelődés területén dolgozó fiatal szakemberek számára a Nemzeti Művelődési Intézet hálózatfejlesztési műhelyében
és szakmai pályafejlesztési programjában való részvételre

 

A Nemzeti Művelődési Intézet a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény III. Fejezet - A közművelődési szakmai szolgáltatás, a területi, fővárosi közművelődési szakmai szolgáltatás - 85. § g) pontja alapján jogosult közművelődési tevékenységek szervezőinek, vezetőinek szakmai képzés és továbbképzés tartására, szakkiadványok megjelentetésére.

A Nemzeti Művelődési Intézetnek 18793-2/2013. okiratszámú Alapító Okiratában foglaltak szerint közfeladata a helyi közművelődési tevékenységek és a területi, fővárosi feladatok segítése, fejlesztése érdekében a közművelődési szakmai szolgáltatás biztosítása. Ennek érdekében a Nemzeti Művelődési Intézet felhívást tesz közzé a közösségi művelődés területén dolgozó fiatal szakemberek számára szakmai pályafejlesztési programban való részvételre.

A program hosszú távú célja, hogy

  • segítse a benne részt vevő fiatal szakemberek szakmai előmenetelét, pályatervezését és építését,
  • elősegítse egy olyan szakmai hálózat kialakulását a közösségi művelődés területén, melynek tagjai fiatal, a pályájuk kezdetén álló szakemberek.

A program középtávú célja, hogy

  • a program résztvevőiből és közreműködőiből olyan szakmai közösség szülessen, amely
    • közös szakmai és társadalmi jövőképpel rendelkezik,
    • elköteleződik annak megvalósítása mellett,
    • a Nemzeti Művelődési Intézet koordinációja mellett rendszeres szakmai fejlesztő, önfejlesztő munkát végez,
    • küldetést vállal a szakma, a szakmai szervezetek és intézmények megújításában.

A program rövid távú célja, hogy

  • a szakmai fejlődéshez korszerű, használható tudást kapjanak a megye- és járási székhelyeken működő művelődési központok azon fiatal (35 év alatti) munkatársai, akik nyitottak és alkalmasak a közösségi művelődés szemléletére és céljainak helyi megvalósítására, valamint a szakmai közösségi innovációra;
  • a fiatal szakemberek részt vállaljanak az Integrált Városfejlesztési Stratégiák kulturális vonatkozásainak tervezésében, s azokat a szakmai munka során következetesen alkalmazzák.


HÁLÓZATFEJLESZTÉSI MŰHELY

A műhely időpontja: 2014. november 24–26. (3 nap, hétfő 10.00 órától szerda 14.00 óráig.)

Helyszíne: Lakitelek Népfőiskola (6065 Lakitelek, Felsőalpár 3.)


A fejlesztés tématerületei:

  • Alapértékek – a közösségi művelődés szemlélete, stratégiája;
  • a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai céljai, tapasztalatai;
  • a közösségi művelődés helyi feladatai, gyakorlata a közművelődési intézményekben, szervezetekben;
  • a közösségek fejlesztésének gyakorlata a nagyvárosokban, térségi és regionális fejlesztések;
  • helyi társadalom- és gazdaságfejlesztés: közösségi tervezés, közösségi gazdaság, részvétel és integráció;
  • élethosszig tartó tanulás: felnőttképzés, kulcskompetenciák és állampolgári alapkompetenciák (munkaerő-piaci, vállalkozói, civil) fejlesztése;
  • ifjúsági közösségek fejlesztése.

 

A JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

A pályafejlesztési programba 35 év alatti, megye- és járási székhelyen, a közösségi művelődés területén működő intézményekben és szervezetekben legfeljebb 8 éve, munkaviszony keretében dolgozó, felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező szakemberek jelentkezhetnek.

A pályafejlesztési programhoz csatlakozni kívánó fiatal szakember jelentkezését elektronikus levél útján juttathatja el a Hálózatfejlesztési műhely számára.

Elektronikus levelét a kiemeltprogramok@nmi.hu e-mail címre kérjük elküldeni, a tárgyban a „Hálózatfejlesztési műhely” feltüntetésével.

Kötelező mellékletek:

  • szakmai tanulmányait, illetve életútját részletesen bemutató önéletrajz;
  • a program rövid, közép- és hosszú távú céljaival kapcsolatban megfogalmazott szakmai és személyes várakozásának, elvárásainak kifejtését,
  • a program várható eredményeinek személyes szakmai életútjában tervezett hasznosításának bemutatását; továbbá
  • legfeljebb kétoldalas esszé, amelyben a jelentkező kifejti, milyen fő szakmai trendeket lát a fejlesztési műhely tématerületein, s személyesen hogyan kíván azokban szerepet vállalni jövőbeni pályája során;
  • ajánlólevél, melyet a közösségi munka, a közösségi művelődés területén általuk kiválónak tartott referenciaszemély ad ki.

Jelentkezési határidő: 2014. november 17.

A programért felelős szakmai vezető: Kiss Gábor Boldizsár, e-mail: kiss.gabor@nmi.hu

A KIVÁLASZTÁS FELTÉTELEI

A jelentkezők közül bírálatra felkért szakmai testület javaslatát figyelembe véve a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója választ ki és kér fel a programban való részvételre, megyénként 3-3, de egy intézménytől vagy szervezettől legfeljebb 1 fiatal szakembert.

A kiválasztás az önéletrajz, a szakmai esszé, valamint a kifejtett elvárások és tervek, valamint az ajánlások alapján történik.

A kiválasztott résztvevők képzési, fejlesztési költségeit (szállás, étkezés, képzés és a kapcsolódó szakmai programok díjait) a Nemzeti Művelődési Intézet fedezi. A Nemzeti Művelődési Intézet a felsoroltakon kívül egyéb költséget (pl. utazás költségét) nem térít.