A nyár veszélyeket is rejt magában

2013. július 03.

Megérkezett a jó idő, a meleg, aminek minden ember örül, azonban a nyár számos veszélyt rejt magában. Ezek egyike a hirtelen kialakuló heves záporok és zivatarok, melyet szélvihar, villámlás kísérhet.

A 90 km/h-nál erősebb szélvihar emberre, állatra veszélyes. Szilárd építményekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja az energiaellátás és távbeszélő berendezések vezetékeit, könnyű épületeket dönthet össze, közlekedési zavarokat, akadályokat idézhet elő, fákat törhet ki.

Fontos, hogy ilyenkor megőrizzük nyugalmunkat. Keressünk védett helyet, például aluljárót, vagy biztonságos épületet. A fáktól, épületektől távol közlekedjünk, hogy a letört ágak, cserepek ne okozzanak sérülést.

Csónakázni, fürdőzni erős viharban életveszélyes! Nagyobb vízfelület fölött összefüggő vízfüggöny alakulhat ki, emiatt jó úszók is megfulladhatnak, a csónakot felboríthatja az erős szél. Vegyük komolyan a viharjelzéseket!

Természetesen ilyenkor a tűz is veszélyes lehet. Éppen ezért a szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet eloltani (pl. gazégetés kertben, tábortűz, szalonnasütés, kerti parti).

A nyári viharokkal járó másik gyakori jelenég a villámlás. Az emberek legnagyobb része, legyen az felnőtt vagy gyerek, fél a villámlástól. Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová. A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Kerüljük a nedves talajt, azonnal hagyjuk el a vízfelületeket. Nem ajánlott öreg, magányosan álló fa alatt táborozni, mert a lezuhanó ágak összezúzhatják a sátrat, és a villámcsapás veszélye is itt a legnagyobb.

A záporok, zivatarok idején hirtelen lezúduló eső a kis vízfolyások gyors áradását okozhatja, ezáltal helyi vízkárok alakulhatnak ki. Ezért fontos, hogy mindenki – az önkormányzatok, az állampolgárok, a települések vezetői kiemelt figyelmet fordítsanak a belterületi vízelvezető árkok karbantartására, tisztítására. Fontos a vízelvezetők kiépítése a külterületeken is, ezzel megelőzve, hogy hirtelen érkező eső földet, törmeléket mosson a közlekedési útvonalakra.

 

A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Esztergomi Katasztrófavédelmi Kirendeltségének tájékoztatója

Kapcsolódó dokumentumok:
Lakossagtajekoztato(95 K)