Rákellenes Világnap 2012. február 4.

2012. január 26.

2000 februárjában, Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét RÁKELLENES VILÁGNAP-pá nyilvánította.

A daganatos megbetegedések okozta halálozás a 2. vezető halálok hazánkban.

Szűkebb térségünkben a Dorogi és az Esztergomi kistérségekben is igen nagyszámú a rákos megbetegedésből bekövetkező halálozás. Mind a Dorogi, mind az Esztergomi kistérségben a rosszindulatú daganatos betegségek miatt bekövetkező halálozás nőknél és férfiaknál egyaránt magasabb az országos átlagnál.

A Rákellenes Világnap kapcsán a daganatos betegségek megelőzésében az egyén szerepét emeljük ki. Egészségtudatos magatartással a daganatos betegségek jelentős része megelőzhető lenne, gondoljunk a tüdő, a vastagbél, és végbél daganatokra, a máj daganatos elfajulására. A Rákellenes Világnap kapcsán, és a rendkívül kedvezőtlen adatok ismeretében elkerülhetetlen felhívni az emberek figyelmét az egészség megőrzésére, és természetesen a teljesség igénye nélkül, ráirányítani a figyelmet az egészséget leginkább veszélyeztető rizikótényezőkre:

  • dohányzás, és egyéb élvezeti szerek rendszeres használata, mértéktelen alkoholfogyasztás (tüdő, máj, emésztőszervi daganatok)

  • egészségtelen, rostszegény táplálkozás (vastagbél, végbél daganatok)

  • ülő életmód, mozgáshiány, pihenésre, regenerálódásra fordított idő hiánya, egyensúly felborulása (minden daganattípus oka lehet)

  • helytelen napozás, túlzott szolárium használat (bőrrák)

  • stressz, stressz-kezelés hiánya (minden daganat oka lehet)

  • személyi higiénia hiánya, fogmosás hiánya (elsősorban szájüregi daganatok)

  • külső környezeti tényezők (vegyi anyagok, mérgező anyagok, környezet szennyezettség stb.)

 

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, egészségnapokon, illetve kérjék háziorvosuk segítségét.

Különösen ajánlott rendszeres megelőző vizsgálaton részt venni azoknak, akik felmenői, közeli, vérszerinti rokonai szenvedtek már bizonyos rákos megbetegedésekben. Érdemes elmenni egyéb szűrővizsgálatokra abban az esetben is, amennyiben nem érzik betegnek magukat.

 

Kérjük, a helyi írott, és elektronikus sajtóban figyeljék a Népegészségügyi Intézet felhívását a szervezett népegészségügyi szűrések helyéről, és időpontjáról.

Ne feledjék! Az időben felismert rákos megbetegedések legtöbb fajtája ma már jó eséllyel gyógyítható, és szűréssel megelőzhető a korai, értelmetlen halál.

 

 

Panaszmentes, hosszú, egészséges életéveket kívánunk mindenkinek!

 

 

Dorogi, Esztergomi Kistérségi Népegészségügyi Intézet