Védőoltási hét 2015.04.20.-2015.04.25.

2015. április 21.

Lakossági tájékoztató

Védőoltási Hét

(2015.04.20.-2015.04.25.)

 

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája 2015-ben 10. alkalommal hirdette meg az Európai Védőoltási Hét eseménysorozatát. A hét mottója:

Elkötelezettség a védőoltások iránt”

Az Európai Védőoltási Hét üzenete az, hogy minden gyermeknek szüksége és joga van a védőoltással megelőzhető betegségek elleni védelemre.

Célja, hogy ráirányítva a figyelmet a különböző immunizációs programokra, segítse a tagállamokat a kívánatosnak tartott (optimális) átoltottság elérésében a kiválasztott célcsoportokkal történő célzott kommunikáció és célzottan nyújtott támogatások segítségével.

A védőoltások több életet mentenek meg, mint bármely más közegészségügyi-járványügyi intézkedés, ennek ellenére még 2013-ban is csak Európában 31685 kanyaró megbetegedés fordult elő, mely 348 %-os növekedést jelent a 2007. évhez képest.

A 10. Európai Védőoltási Héten a tagállamok a védőoltással megelőzhető betegségek felügyelete terén eddig elért eredményeit ünneplik.

  • Mind az 53 tagállam 2002. óta sikeresen fenntartotta az Európai Régió poliomentes státuszát. Ez az eredmény azt mutatja, hogy a magas átoltottság iránti elkötelezettség hogyan fékezi meg a betegség terjedését.

  • Jelentős előrelépés történt új oltóanyagok fejlesztése és bevezetése terén, amelyekkel bővültek az immunizációs programok.

  • A régióban 10 gyermekből 9 már csecsemőkorban a legfontosabb fertőző betegségek ellen alapimmunizálásban részesül, amely egészségesebb és sikeresebb életet eredményez.

  • 42 tagországban működik Nemzeti Védőoltási Tanácsadó Testület.

  • A régió tagállamainak közel felében megszakították a kanyaró és rubeola hazai terjedését.

  • 2014. szeptemberében a WHO Európai Régiójának tagállamai egyhangúlag elfogadták a 2015-2020.évekre szóló Európai Védőoltási Cselekvési Tervet.

A védőoltások iránt fokozott politikai, szakmai és személyes elkötelezettség szükséges, hogy az eddig elért közegészségügyi-járványügyi eredményeket megtartsuk és a még fennálló oltási hiányosságokat meg tudjuk szüntetni.

Valamennyi védőoltási tevékenységet végző egészségügyi dolgozó, elsősorban a házi- gyermekorvosok, háziorvosok, iskolaorvosok, területi és iskolavédőnők szakmai elhivatottsággal végzett munkájának is köszönhető, hogy hazánkban a gyermekkori védőoltásokat tekintve magas az átoltottság. Nem szabad megfeledkezni a foglalkozás-egészségügyi orvosok által és a nemzetközi oltóközpontokban végzett oltási tevékenységről sem, hiszen így biztosítható a munkavállalók illetve az utazók fertőző betegségek elleni védelme. A közegészségügyi-járványügyi szakemberek a védőoltások és a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek felügyeletével járulnak hozzá a járványügyi biztonság megőrzéséhez.

A szülők személyes elkötelezettségét mutatja, hogy döntő többségük felelősségteljesen gondolkozik a védőoltásokkal kapcsolatosan, így az életkorhoz kötött védőoltásokon kívül más védőoltásokkal is hozzájárulnak gyermekük egészségének megőrzéséhez.

A kedvező eredmények megőrzése mindannyiunk érdeke, ennek fenntartásáért tegyen Ön is meg mindent szűkebb és tágabb környezetében!

Forrás: OEK Epinfo 2015.15.szám

A lakossági tájékoztatót összeállította: Dankó Andrea járványügyi felügyelő

A lakossági tájékoztatót jóváhagyta: Dr. Solti Hilda népegészségügyi osztályvezető

Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya