Tájékoztató a magán pálinkafőzés megváltozott szabályairól

2015. január 13.

Tájékoztató a magán pálinkafőzés megváltozott szabályairól

Tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy 2015. január 1-től módosult a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 2003. évi CXXVII. törvény. A módosítás érinti a magánfőzés szabályozását is.

A magánfőzés (saját fogyasztásra történő házi párlatfőzés sajt tulajdonú desztilláló-berendezésen) szabályozása több tekintetében változik.

Magánfőző az a személy, aki saját tulajdonú gyümölcsből, saját tulajdonú eszközzel (legfeljebb 100 liter űrtartalmú, párlat-előállítás céljára kialakított desztilláló-berendezéssel) párlatot állít elő, legfeljebb 50 liter mennyiségig. A magánfőző desztilláló-berendezésének bejelentésével kapcsolatban és a magánfőzésnél az adóbevallással és az adó megfizetésével kapcsolatos eljárásban 2015. január 1-től az önkormányzati adóhatóság jár el.

A magánfőzéshez továbbra sem kell engedélyt kérni, de a magánfőzésre szolgáló desztilláló-berendezés tulajdonszerzését be kell jelenteni a lakóhely szerinti önkormányzati adóhatósághoz. A bejelentés határideje:

- a tulajdonszerzést követő 15 napon belül, illetve

- 2015. január 1-ét megelőző tulajdonszerzés esetén 2015. január 15.

 

A bejelentés a következő adatokat tartalmazza: a magánfőző nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, a desztilláló-berendezés tulajdonszerzésének időpontját, annak űrtartalmát és tárolásának, használatának helyét.

A saját fogyasztás céljából előállított magánfőzött párlat adómentessége megszűnik 2015. január 1-től. Az előállított magánfőzött párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfőző fizet meg és vall be az önkormányzati adóhatósághoz. Mind a bevallás, mind a befizetés határideje: a tárgyévet követő év január 15.

2015-től a magánfőzésre vonatkozó kedvezményes szabályokat csak a gyümölcstermelő magánszemélyek alkalmazhatják, ezért az adóbevallásban nyilatkozni kell arról is, hogy a magánfőző rendelkezik gyümölcstermő területtel.

Amennyiben a magánfőző tárgyévben nem állított elő párlatot a berendezésen, nem keletkezik adóbevallási és adófizetési kötelezettsége.

A magánfőzött párlat kizárólag a magánfőző, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor. A magánfőzött párlat kizárólag alkoholtermék-adóraktár részére értékesíthető. Ebben az esetben, vagy ha a magánfőző az általa előállított párlattal versenyen kíván részt venni, a desztilláló-berendezés tulajdonszerzésének bejelentéséről, valamint a párlat után megfizetett adóról az önkormányzati adóhatóság igazolást ad ki, ami igazolja a párlat eredetét.

Az 50 literes mennyiségi korlát túllépése esetén haladéktalanul bejelentést kell tenni a vámhatósághoz és a párlatot a vámhatósággal egyeztetett módon meg kell semmisíteni

A bejelentéshez, bővebb információért, valamint a bevalláshoz szükséges nyomtatvány letöltéséhez keresse fel a www.leanyvar.hu oldalt, valamint személyesen átvehető a Piliscsévi Közös Önkormányzati Hivatal Leányvári kirendeltsége ügyfélszolgálatán.

 

Baumstark Tiborné

jegyző sk.

Kapcsolódó dokumentumok:
Bevallás előállított magánfőző párlat után(61 K)
Bejelentés desztillálóberendezés tulajdonjogáról, tulajdonjogának megszerzéséről(78 K)