III. fokú hőség riasztás 22-e 24.00 óráig

2012. június 20.

Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 C fok feletti középérték valószínű. A jelenlegi számítások szerint pénteken éri el a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati országrészt.

Fentiek alapján az, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakmai ajánlásait figyelembe véve az országos tiszti főorvos a 2012. 06.18-án kiadott riasztást az alábbiak szerint módosítja:

A II. fokú riasztás 2012. 06.20. 00.00 órától III. fokúra emelkedik és egyben 2012. 06. 22. 24.00 óráig meghosszabbodik.

Az előrejelzési adatok lényegi változása esetén újabb tájékoztatás várható. Ennek hiányában a riasztás 2012. 06.22-én 24.00 órakor automatikusan érvényét veszti.

Hasznos tudnivalók

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségi állapotot.
Kedvezőtlenül hat mindenkire, de elsősorban a fizikai munkát végzők szervezetére, mind a szabadban, mind a zárt térben dolgozóknál.

Az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív-, érrendszeri panaszokat, okozhat. Ezek jelentkezésekor javasoljuk, hogy haladéktalanul keressék fel kezelőorvosukat. Szívgyógyszereket szedő betegek kérjék ki ezzel kapcsolatban kezelőorvosuk tanácsát.

Az idősek kánikula idején tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Zuhanyozzanak naponta többször langyos vízzel.

A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet.

Kerüljük a tűző napon való tartózkodást 11 és 15 óra között, mivel ilyenkor fokozódik a napszúrás veszélye. A káros UVB sugárzás ellen védjük bőrünket napvédő krémmel és megfelelő, világos színű, természetes alapanyagú ruházattal, széles karimájú vagy ellenzős sapkát, kalapot viseljünk a szemünk védelmére.

Ne hagyjunk kisgyermeket, állatot bezárt gépkocsiban!

A szabadban végzett sportolást is korlátozzuk a reggeli vagy kora esti órákra!

A fizikai munkát végző dolgozóknál ilyen időjárási/hőmérsékleti viszonyok mellett szükséges, hogy a munkáltatók a munkavállalóik számára igény szerint, de legalább félóránként védőitalként 14-16°C hőmérsékletű ivóvizet vagy azonos hőmérsékletű alkoholmentes italt, valamint az előírtaknak megfelelő pihenőidőt biztosítsanak.

Kapcsolódó dokumentumok:
Italok ételek nyári melegben(399 K)