Digitális átállás

2013. március 18.

Digitális átállás: több ingyenes csatorna, kiváló minőség

Forrás: Hirado.hu M1 Ma reggel | 2013. március 18. hétfő 10:34

Napjainkban mintegy 500 ezer olyan háztartás van, amely kizárólag analóg földfelszíni vétellel televíziózik. Nekik kell átállniuk egy dekóder segítségével, így hét csatornát tudnak előfizetési díj nélkül követni.

A kormányzat a múlt héten bejelentette a digitális átállás menetrendjét, mely szerint idén lezajlik a digitális átállás utolsó szakasza: az analóg hálózatok leállnak, és ezt követően csak a digitális szolgáltatás érhető el – mondta Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs vezetője az M1 Ma reggel című műsorában hétfőn. Hozzátette: nagyjából 500 ezer olyan háztartás van, amely kizárólag analóg földfelszíni vétellel televíziózik, vagyis az M1-et és két kereskedelmi csatornát tud fogni, nekik kell átállniuk egy dekóder segítségével, így hét csatornát tudnak előfizetési díj nélkül követni.

Az átállás a közszolgálati csatornákat tekintve csak az M1-re vonatkozik, a többi csatorna analóg módon nem fogható – mondta Szabó László Zsolt, az MTVA műszaki vezérigazgató-helyettese kiemelve, hogy három plusz új csatornát tudnak majd fogni azok, akik az M1-et láthatták földi sugárzással. A digitális sugárzás lévén mind a négy csatornát, tehát az M1-et, M2-t, Duna Televíziót és a Duna Worldöt is lehet majd nézni - tette hozzá. Szabó László Zsolt elmondta azt is, hogy  a négy közszolgálati csatornából három HD-minőségben fogható a digitális sugárzás révén.

Hozzátette: a közszolgálati rádiócsatornákat is foghatják majd a nézők.

Tóth András kiemelte: ma már 350 ezer háztartásban használják a digitális szolgáltatást.

Tóth András azt mondta: az átállás egy európai szinten végbemenő folyamat, és a legtöbb ország már át is állt. A rendelkezésre álló frekvenciakészlet jobb hasznosítását hozza a folyamat, tehát sokkal korszerűbb technológia révén sokkal több csatornát lehet eljuttatni ugyanakkora frekvenciatartományban.  Az átállás azt is jelenti, hogy felszabadul egy bizonyos számú frekvencia, amelyet a hatóság, a kormányzat megpályáztathat - hangsúlyozta.

Az átállással jelentősen megnövekszik az ingyenes csatornák száma, és számos olyan vívmány érhető el, mint az elektronikus programkalauz vagy a nyelvválasztási lehetőségek, melyek kifejezetten a digitális technológiákhoz kapcsolhatók – magyarázta Tóth András.

A digitális átállásról március 19-én és 20-án rendeznek konferenciát a Velencei-tó partján