Közérdekű egészségvédelmi tájékoztatás

2012. november 28.

 

Lakossági kutatások is igazolják, hogy nagyon sok téves hiedelem kering a társadalomban, s elsősorban a nők között  a méhnyakrákkal, a védőoltással és  a méhnyakrák szűréssel kapcsolatban.

Összegyűjtöttem a legmegtévesztőbb, s így a legtöbbet ártó tévhiteket, s megkértem Dr. Koiss Róbert nőgyógyász –onkológust, hogy adjon rájuk valós  tényeken alapuló válaszokat, amit minden nőnek tudnia kell a felelősségteljes életvezetéshez.

 

 1.      Tévhit:  A máhnyakrák öröklődik

Tény:  A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV)  rákkeltő típusaival való fertőződés okozza. Minden szexuális életet élő nő veszélyeztett a HPV-fertőzés szempontjából, a fertőzés pedig az érintett nő családi kórtörténetétől függetlenül méhnyakrák kialakulásához vezethet.

2.      Tévhit: A méhnyakrák nagyon kevés nőt érint

Tény: A méhnyakrák a második leggyakoribb, nőket érintő daganatos betegség. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a méhnyakrák évente 270 000 nő halálát okozza, az új máhnyakrákos betegek számát pedig évi 500 000-re becsülik. Európában 60 000nő megbetegedésével és 30 000 halálával számolnak évente.

3.      Tévhit: A méhnyakrák csak az  idősödő nőket érinti

Tény: A méhnyakrák több 45 év alatti nőt érint világszerte, mint bármely más rosszindulatú daganatos betegség az emlőrákon kívül. Mind a fiatal, mind az idősebb nők esetében fennáll a méhnyakrák kockázata, amelyet a HPV rákot okozó típusaival való új, vagy jövőbeli fertőzés okoz.

4.      Tévhit: A méhnyakrák elleni oltás után nem kell többé rendszeres nőgyógyászati rákszűrésre járni

Tény: A rendszeres szűrés és az oltás együtt jelenti a legjobb módját a méhnyakrák elleni védekezésnek. A máhnyakrák előfordulási gyakorisága közel 80%-kal csökkent azokon a területeken, ahol e prevenciós tevékenység megvalósult. A szűrés a kóros sejtek jelenlétének felfedezését szolgálja, tehát nem jelent védelmet a fennálló HPV-fertőzéssel , azaz a méhnyakrák okával szemben.

5.      Tévhit: A szűréssel megelőzhető a méhnyakrák

Tény: A szűrés  a már meglévő elváltozásokat tárja fel, megelőzni nem tudja. A rendszeres szűrés és az oltás együtt jelenti a legjobb módját a máhnyakrák elleni védekezésnek.

6.      Tévhit: Csak a több partnerrel kapcsolatot tartó nők veszélyeztetettek a HPV-fertőzés szempontjából

Tény: A HPV-vel való fertőződés kockázata már a legelső szexuális aktusnál is fennáll és végigkíséri a nő életét. Az aktív szexuális életet élő nők 80 százaléka élete során valamikor megfertőződik a HPV-vel.

7.      Tévhit: A HPV-vel már megfertőződött nők szervezetében ellenanyagok termelődnek a vírus ellen, nekik tehát nincs szükségük az oltásra

Tény: A rákkeltő HPV-típusokkal fertőződött nők többségének szervezetében nem képződik elégséges ellenanyag, amely meggátolná a következő fertőződést, így ezek a nők sem védettek a vírussal való későbbi találkozáskor. A korábbi fertőzések nem indítják be az immunrendszer későbbi fertőzések elleni védekezését. Egy olyan oltóanyag, amely arra készteti az immunrendszert, hogy már a szervezetbe kerüléskor - mielőtt a fertőzés kialakulna - felismerje és elpusztítsa a vírust, valóban védelmet jelent a későbbi fertőzésekkel szemben.

8.    Tévhit: A méhnyakráknak  egyértelmű és szembetűnő tünetei vannak

Tény: A méhnyakrák a legtöbb nő esetében hosszú időn át, nagyrészt tünetmentesen (minden jel nélkül) növekszik a szervezetben. Amikor a tünetek észlelhetőek, már egy kialakult betegséget jelez..

9.      Tévhit: A méhnyakrák ellen kizárólag a fiatal lányokat kell beoltani

Tény: A vakcináció minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve a rákkeltő HPV vírussal történő fertőzés és újrafertőzés veszélyének.

10.  Tévhit: Nem sok nő fertőződik HPV-vel

Tény: A becslések szerint az aktív szexuális életet élő nők 50-80 százaléka fertőződik valamikor életében HPV-vel. E fertőzések megközelítőleg 75 százalékéban, a HPV-nek valamelyik rákkeltő típusa jut be a szervezetbe.

 

Forrás: Dr. Koiss Róbert 

Fővárosi Szent István Kórház

Nőgyógyászati Osztály

Budapest, Nagyvárad tér 1.

 

Tájékoztató anyagot összeállította: Kornreich Éva CSVSZ védőnő

Közlésre jóváhagyta:

Dr. Solti Hilda kistérségi tiszti főorvos