Osztatlan közös földtulajdon rendezése állami támogatással!

2012. május 22.

A Vidékfejlesztési Minisztérium 2012 májusában társadalmi célú, lakossági felhívó kampányt indít, amely az osztatlan közös földtulajdonban levő termőföld tulajdonviszonyainak rendezését kívánja elősegíteni.

A Magyar Állam A földrendező és a földkiadó bízottságokról szóló 1993. évi II. törvény (Fkbt.) és annak módosításai értelmében átvállalja az osztatlan közös földtulajdon rendezésének költségét, ha a tulajdonos az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet legkésőbb 2012. június 1-jéig benyújtja a körzeti földhivatalokhoz. A határidő elmulasztása jogvesztő, ezt követően már csak saját költségen lehet a megosztást kérni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium lakossági kampánya arra irányul, hogy a felhívás hatására az érintett földtulajdonosok még májusban kérelmezzék az osztatlan közös földtulajdon feloldását,amely által a fent kiemelt előnyökhöz jutnak.

Jelenleg közel 2 millió hektár rendezetlen, osztatlan közös tulajdonban lévő termőföld van hazánkban, 272 000 db földrészletben. Az osztatlan közös földtulajdon rendezésével könnyebb az érintett telkek értékesítése és hasznosítása, valamint egyszerűbben igényelhető támogatás azok megműveléséhez.