Leányvári SE története

A kezdet...

1990 szeptemberében már nagy másodikosként ültem társaimmal az iskolapadban, mikor egy napsütéses reggelen látogatóink érkeztek. Mindannyian megszeppenve, de hatalmas csodálattal hallgattuk meg a tájékoztatót a cselgáncsról. Életemben először hallottam e sportról, s már akkor lenyűgözött. Osztálytársaim közül többen már azonnal elhatározták, hogy belépnek az akkor megalakuló Leányvári Judó Egyesületbe. Én, bár tetszett, mégis haboztam, féltem a kihívástól. Nem lányoknak való sport ez.- gondoltam.

Végül erős szülői behatásra én is csatlakoztam társaimhoz, és akkor még nem is sejtettem, hogy gyermekkorom és életem egyik legmeghatározóbb és legszínesebb öt esztendeje áll előttem.

 

Az egyesület Pfluger Antal vezetésével alakult, aki az Esztergomi Spartacus SC-ben szerzett több éves szakmai tapasztalatát sikeresen tudta hasznosítani Leányváron, és létrehozta az elkövetkezendő évek egyik legsikeresebb szakosztályát. Ki kell emelnünk Deák Attila érdemeit is, aki kitartásával és lelkesedésével kiváló jobb keze lett Pfluger Antalnak.

 

1991

A kőkemény munkának és szorgalomnak hamar meglett az eredménye. A Leányvári Judo Egyesület lelkes és ifjú sportnövendékei 1991-ben léptek először tatamira, és elsőként a serdülő lányok mutatták meg, milyen harciasak. Budapesten az UTE sportcsarnokában november 16.-án, a serdülő női egyéni bajnokságon 35 kg-os súlycsoportban Borsos Krisztina harmadik, 53 kg-os kategóriában Kovács Éva ötödik, 58 kg-ban pedig Legény Mónika szintén ötödik helyen végzett.

1992

Nemsokára a fiúk kemény munkájának is meg lett az eredménye, a Gyermek „B" fiú egyéni bajnokságon, Budapesten november 21.-én 41 kg-ban Deák Attila harmadik helyen végzett, ugyanitt „C" fiú egyéni kategóriában 53 kg-ban Nagy Ákos a csapat nagy örömére első helyen végzett, legyőzve olyan neves, több évtizedes hagyományokkal és sikerekkel rendelkező sportegyesület versenyzőit, mint az UTE, a KSI vagy a Paksi Atomerőmű. Ezzel pedig az egész ország felfigyelt a szinte semmiből létrejött Leányvári SE -re. Az egyesület kivívta a szakma országos elismerését, és messzire vitte a kis falu jóhírét.

A serdülő női egyéni bajnokságról, melyet november 14-én rendeztek meg Budapesten, szintén érmekkel érkezett haza a lánycsapat. 45 kg-ban Borsos Krisztina bronz, 63 kg-ban Legény Mónika pedig ezüstérmet szerzett. Továbbá 53 kg-ban Egerszegi Melinda ötödik és 58-kg-ban Hermann Hedvig negyedik helyen végzett.

A debreceni gyermek „A" lány egyéni bajnokságon, 53 kg-os súlycsoportban Bartl Zsuzsanna elsöprő győzelmet aratott, megszerezve ezzel Leányvár második egyéni bajnoki címét. Ugyanebben a súlycsoportban második lett Széki Zsuzsa, 45 kg-ban pedig Vojczek Szilvia erős küzdelemben bronzérmet szerzett.

Debrecenben december 5-én a lány korosztály legifjabbjai is megmérettették magukat az egyéni bajnokságon.

Berényi Dóra 26 kg-ban második, Baumstark Éva 32 kg-ban második, Szehr Judit 35-kg-ban harmadik helyen végzett. Továbbá bronzérmet szerzett 38 kg-ban Klotz Veronika, 41 kg-os súlycsoportban Mike Katalin negyedik, 45 kg-ban Gölcz Mira második, 53 kg-ban pedig Domavári Zsanett első helyen végzett.

A serdülő női csapatbajnokságon a budapesti Spartacusban Leányvár csapata bekerült a legjobbak közé, és erős küzdelemben megszerezte a harmadik helyet.

A csapat tagjai: Borsos Krisztina, Egerszegi Melinda, Hermann Hedvig és Legény Mónika.

1993

A debreceni gyermek „B" fiú egyéni bajnokságon +58 kilogrammban Nagy Ákos kemény küzdelemben második helyen végzett.

Ezen kívül a Budapesten, december 4-én megrendezett gyermek „C" fiú korosztály leányvári reménysége és kiválósága, Witzenleiter Zoltán 28 kg-ban megszerezte első aranyérmét, gazdagítva a leányváriak ékes aranygyűjteményét.

Az ifjúsági korcsoportba tartozó lányok, a budapesti egyéni bajnokságon szintén jól szerepeltek, 61 kg-ban Hermann Hedvig ötödik, 66 kg-ban pedig Legény Mónika harmadik helyen végzett, mely igen szép eredménynek mondható figyelembe véve az erős mezőnyt.

A Tatán megrendezésre kerülő serdülő női egyéni bajnokságon a leányvári lányok ismét bebizonyították rátermettségüket. A 49 kg-os súlycsoportban Weisenburger Linda ezüst, Vojczek Szilvia pedig bronzéremmel térhetett haza. Ezzel azonban a tatai sikerek még nem értek véget, ugyanis 58 kg-ban Bartl Zsuzsanna bronz, illetve 63 kg-ban Fekete Klára ezüstérmet szerzett.

Az év legnagyobb kiválóságai, a legeredményesebb korcsoport a gyermek „A" lány kategória versenyzői voltak, rájuk méltán lehetett büszke minden egyes leányvári sportkedvelő.

Cegléden ekkor talán hosszú időre mindenki agyába véste a leányvári csapat elkápráztató küzdelmét és lenyűgöző sikereit:
35 kg-ban Baumstark Éva harcias küzdelem eredményeként, büszkén állhatott a dobogó csúcsára, Szehr Judit 38 kg-ban második helyen végzett.

45 kg-ban Klotz Veronika elsöprő győzelmet aratott, továbbá 53 kg-ban Gölcz Mira, 58 kg-ban pedig Domavári Zsanett végzett az első helyen.

Így a lelkes csapat, az edzők legnagyobb örömére négy arannyal és egy ezüsttel térhetett haza a ceglédi egyéni bajnokságról.

Az eggyel fiatalabb korosztály, a gyermek „B" lány egyéni bajnokságon, Debrecenben szintén örülhetett a sikereknek. 41 kg-ban Sándor Klaudia végzett az első helyen, 45 kg-ban Hutera Melinda, a +53 kg-os súlycsoportban pedig Misik Hajnalka másodikként állt a dobogóra.

A budapesti serdülő női csapatbajnokságon a Leányvári SE összesítve a második helyen végzett, a gyermek „A" lányok Debrecenben pedig szintén a második helyen zárták a versenyt.

1994

Az 1994-es év is szép eredményeket hozott a szorgalmas leányvári judócsemetéknek.

Az Esztergomban megrendezésre kerülő diák „B" fiú egyéni bajnokságon Bartl György kemény küzdelemben, 41 kg-os súlycsoportban harmadik helyen végzett, ezzel is gazdagítva a leányvári érempalettát.

A Debrecenben megrendezett gyermek „A" csapatbajnokságon Leányvár csapata a harmadik helyen végzett. Azonban ez is szép eredménynek mondható, hogyha figyelembe vesszük azt, hogy olyan több évtizedes hagyománnyal és elismeréssel rendelkező csapatok előzték meg fiainkat, mint az UTE vagy a Debreceni SI.

A budapesti női egyéni bajnokságon sportszerű küzdelemben Legény Mónika a második helyet szerezte meg 61 kg-ban.
Fekete Klára pedig +61 kg-ban az ötödik helyen zárta a mérkőzést.

Az esztergomi serdülő női egyéni bajnokságon az 1982-ben született lányoknak a serdülő korcsoportba kerülve, idősebbekkel kellett megbirkózniuk, de így is szép mérkőzéseknek lehettek tanúi a jelenlévők: 35 kg-ban Berényi Dóra a negyedik helyen végzett, 41 kg-ban pedig Baumstark Éva ötödik lett. A sportegyesület nagy büszkeségére Fekete Klára aranyérmet szerzett +58 kg-ban.

Az eggyel fiatalabb leányvári lányok pedig hatalmas sikert tudhattak magukénak a budapesti diák „A" lány egyéni bajnokságon. Minden leányvári résztvevő a dobogóra állhatott ebben a korcsoportban. 45 kg-ban Sándor Klaudia ezüst, 49 kg-ban Nagy Judit szintén ezüstérmet vihetett haza. Továbbá 53 kg-ban Hutera Melinda első helyen végzett, +53 kg-ban pedig Misik Hajnalka ezüstérmet szerzett.

Az ugyancsak Esztergomban megrendezett gyermek „B" lány egyéni bajnokságon 49 kg-ban Vígh Zsuzsanna és +49 kg-ban Madar Veronika egyaránt első helyezett lett.

Az 1994-es esztendő kimagaslóan eredményesnek mondható a Leányvári SE történetében, ugyanis a serdülő lányoknak a rengeteg kitartó edzésnek köszönhetően, sikerült felülkerekedniük a két nagy rivális csapaton, a budapesti UTE-n és a Derbrecen SI-n.

A serdülő női csapatbajnokságon a leányvári lányok szép küzdelmek után, emelt fővel állhattak a dobogó csúcsára.

1995

E az év is bővelkedett versenyekben és eredményekben. A csapat első helyezését Deák Attila szerezte meg, aki 75 kg-ban ötödik helyen végzett a budapesti serdülő fiú egyéni bajnokságon.

A budapesti diák „A" fiú egyéni bajnokságon, izgalmas versenyben Witzenleiter Zoltán bronzérmet szerzett a 38 kg-os súlycsoportban, Bartl György pedig ötödik helyen végzett 49 kg-ban.

Az egyesület legifjabb korcsoportba tartozó versenyzői, a diák „C" fiú kategóriában, az egyéni bajnokságon az alábbi eredményeket érték el, biztosítva a csapat jövőbeli eredményeit is: 26 kg-ban Horváth Krisztián, 41 kg-ban pedig Leányvári Viktor harmadik helyen végzett.

Az 1995-ös év is rengeteg érmet és örömöt hozott a lányoknak.

A budapesti ifjúsági egyéni bajnokságon 52 kg-ban Baumstark Éva ötödik lett, 56 kg-ban pedig holtversenyben Klotz Veronika és Bartl Zsuzsanna végzett az ötödik helyen.

Klotz Veronika és Baumstark Éva részéről ezek szép eredmények, ugyanis ők eredetileg még a serdülő korosztályba tartoztak ekkor.

Ezért nem csoda, hogy a budapesti serdülő bajnokságon Baumstark Éva 53 kg-ban, Klotz Veronika pedig 58 kg-ban bronzérmet szerzett. 41 kg-os súlycsoportban Berényi Dóra harmadik, 58 kg-ban pedig Hutera Melinda ötödik helyen zárta a versenyt.

+58 kg-ban Domavári Zsanett ezüstérmet szerzett, Misik Hajnalka pedig a negyedik helyet tudhatta magáénak.

A Budapesten megrendezésre kerülő diák „A" lány egyéni bajnokságon +53 kg-ban Madar Veronika a harmadik helyen végzett.

Az év zárásaként a diák „B" lány korosztály tagjai Ajkán vettek részt az egyéni bajnokságon, ahol a fiúkat és az idősebbeket is ámulatba ejtő versenyben, 29 kg-ban Varga Karolina arany, Baumstark Beáta pedig ezüstérmet szerzett.