A fejlesztéssel kapcsolatos hírek, aktualitások

Novembertől energiát spórol az Leányvári óvoda és iskola

2015. november 18.

2015. szeptemberében kezdődött a leányvári iskola és óvoda épületeinek energetikai korszerűsítése. Az Erzsébet utcában található ingatlanok korszerűsítésének az volt a célja, hogy jelentősen csökkentsék az intézmények energiaigényét. Az önkormányzat a projekt során elvégezte az épületek homlokzatainak, a padlásfödémeknek, valamint a pincefödémeknek a hőszigetelését, továbbá kicserélte két épület külső nyílászáróit. A nyílászárók cseréjekor külön figyelmet fordítottak arra, hogy a községi utcaképhez illeszkedő, a német nemzetiségi hagyományaira és kultúrájára büszke falu hagyományos sváb házaiban megszokott fa nyílászárók kerüljenek az úgynevezett kisiskola, a régi falusi iskolaépület homlokzatára. (Az új ablakoknak természetesen csak a formája a régi: energetikai mutatóik a lehető legkorszerűbbek.) A leányvári gyerekek és pedagógusok két hónapon át türelemmel viselték a közelükben zajló munkálatokat. A nyílászárók cseréjét a kivitelező az őszi iskolai szünet idejére időzítette, hiszen ezek a munkálatok megakadályozták volna a termekben a tanítást.

 

A most felújított épületek fűtését gázüzemű kazánok biztosítják, a fejlesztés eredményeként a négy épület éves szinten összességében 608 GJ energiát takarít meg, ezzel jelentősen hozzájárulva az üveghatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, ugyanakkor a következő években a korábbinál kisebb anyagi terhet róva a falu költségvetésére.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, azon belül a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP-2015-5.7.0) keretében valósult meg és száz százalékban az Európai Unió finanszírozta. A finanszírozás összege 62 millió forint volt, a munkálatok 2015. november 15-én fejeződtek be.