Boldog új évet Leányvár!

2011. december 31.

Egy új év kezdetekor legtöbben visszatekintünk az elmúlt évre, mérleget állítunk fel arról mit sikerült véghezvinni az elmúló esztendőben. Számba vesszük sikereinket, kudarcainkat. Sajnos az elmúlt évek eseményei nem sok bizakodásra adtak okot. Átalakulnak elvárásaink is, hiszen olyan dolgokat tanulunk meg eredményként értékelni ami korábban teljesen természetes volt. Örömet okoz ha munkánk van, ha tudjuk fizetni a közüzemi számlákat, ha álmainkról lemondva már csak az alapvető szükségleteinket tudjuk kielégíteni.

Nehéz év volt 2011. A falu közélete is „forrongott", először kellett időközi választáson részt vennie a leányváriaknak. A korábbi évek rövidlátó gazdálkodása következtében a gazdasági válság negyedik évének egy teljesen kivérzett, tartalékok nélküli önkormányzat vágott neki. Nagyon sokan az egyének szintjén is korábbi tartalékaik felhasználásával vészelik át ezt az időszakot, Leányvárnak sajnos ez a lehetőség nem adatott meg. Borzasztó rossz érzés egy ilyen helyzetben számomra is, hogy az önkormányzatnak nem áll módjában számottevően könnyíteni az itt élők sorsán, hisz nincs miből.

A karácsony és újév közti kicsit nyugalmasabb időszak azonban alkalmat ad nemcsak a visszatekintésre, hanem új tervek megálmodására is. Sokan teszünk különböző újévi fogadalmakat, megrázzuk magunkat és mondjuk azt: „Igen az új év más lesz, jobban fogok csinálni mindent." Valami láthatatlan erő költözik belénk és új reményekkel telünk el. Ezt a reményt kell őrizzük magunkban, mert bár a minket körülvevő világ nem ad túl sok optimizmusra okot, de ha feladjuk a reményt, hogy minden jobbra fordul, akkor valóban elbukunk.

Fontos dologra tanított meg az elmúlt pár év és különösen az elmúlt fél év. Egyre kevésbé számíthatunk a közösségen kívülről jövő segítségre. Szinte csak magunkra számíthatunk. Leányvár sorsa is jórészt az itt élők kezében van. Ha ez a falusi közösség összefog és egymást segíti, akkor meg tudjuk őrizni értékeinket.

A gazdasági jóslatok szerint 2012, ha lehet még nehezebb lesz mint az elmúlt évek, így szükség lesz arra, hogy segítsük egymást és ezáltal a falu közösségét is. Azt kívánom legyen 2012 az összefogás, az önkéntes segítség éve, legyen mindannyiunkban kellő erő, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

 

Hanzelik Gábor
polgármester