Hírek települési fejlesztésekről

2020. november 02.

SZÁMOS FEJLESZTÉS VALÓSULHAT MEG LEÁNYVÁRON A MAGYAR FALU PROGRAM KERETÉBEN

Leányvár község Önkormányzata számos pályázati sikerrel büszkélkedhet az elmúlt időszakot tekintve. A Magyar Falu Program keretében elnyert első sikeres projektről még 2019-ben kaptunk értesítést. A község korábbi polgármestere, Hanzelik Gábor által benyújtott „Leányvári ravatalozó felújítása és átalakítása” című projekt keretében településünk nagyságrendileg 16,5 millió forintot nyert. A projekthez az önkormányzatnak a pályázaton elnyert összeggel közel azonos önköltséggel kell hozzájárulnia. A kivitelező több körös pályáztatás útján, a legjobb ár-érték arányú ajánlat alapján került kiválasztásra. A felújítási munkálatok szeptember végén kezdődtek és a tervek szerint január közepén fog átadásra kerülni az épület. Az épület előtt egy fedett, nyitott, fa szerkezetű ravatalozói terület fogja a jövőben a kedvezőtlen időjárás esetén is a búcsúztatók méltó lebonyolítását biztosítani.

Az idei évben a Magyar Falu Program keretében három alprogramra nyújtottunk be pályázatot, melyből kettő már kedvező elbírálásban részesült.

Közterületi játszótér fejlesztésére 4 998 796 Ft-ot, közterület karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre pedig 14 999 995 Ft-ot nyertünk. Az elnyert projektek megvalósítása már folyamatban van. A tanúsítvánnyal rendelkező játszótéri eszközök beszerzése megtörtént, „üzembe helyezésüket” a temetővel szemközti régi játszótér területén megkezdtük. Hamarosan – az újságcikk olvasásával talán már egy időben – használatba vehetik a gyermekek az újjászületett játszó parkot és annak elemeit: 1 db több funkciós csúszdás-tornyos vár, 2 db rugós játék, 1 db körhinta, 1 db mérleghinta, 1 db fészekhinta és 1 db lapülőkés hinta, valamint 2 db pihenő pad asztallal.

A közterületek karbantartását szolgáló eszközbeszerzésre elnyert támogatás felhasználásával önkormányzatunk a belterületi közterületek megfelelő karbantartásához, közparkok, járdák, járda melletti zöldterületek, emlékhelyek fenntartásához, gondozásához szükséges új és korszerű gépek/eszközök beszerzését valósíthatja meg. Hamarosan rendelkezésünkre fog állni egy LOVOL 504 típusú C Fülkés 50 LE traktor, hozzá különféle tartozékok, melyek segítségével az utak melletti szegélyek gazmentesítését, árkok takarítását és tisztán tartását, valamint terveink szerint a téli hóeltakarítást és síkosságmentesítést is meg fogjuk tudni oldani a jövőben. Amennyiben a traktor használata a téli munkálatokban sikeresnek bizonyul, településünk jelentős kiadás alól mentesülhet. A pályázat keretében tervezett további munkaeszközök (láncfűrész, motoros fűnyíró, sövényvágó, benzines szegélynyíró, magasnyomású mosó) beszerzése már megtörtént, ezek időt és energiát spóroló használata megkönnyítik és hatékonyabbá teszik az önkormányzat munkatársainak munkáját.

A Magyar Falu program keretében benyújtott harmadik pályázatunk kedvező elbírálása esetén a polgármesteri hivatal rossz állapotban lévő tetőszerkezetének cseréjére, az épület fűtésének korszerűsítésére, napelem rendszer telepítésére fog sor kerülni. A tervezett felújítást követően az épület energetikai tulajdonságai jelentősen javulnak, melynek eredményeként a fenntartás költségeinek csökkenése is várható.