Tájékoztatás búcsú elmaradásáról

2020. október 30.

Tisztelt Leányváriak!

Leányváron a búcsú, templomunk védőszentjének, Árpád-házi Szent Erzsébet emlékünnepéhez kapcsolódóan kerül minden évben megszervezésre. Tekintettel a járványügyi helyzetre és a koronavírussal fertőzöttek számának jelenlegi drasztikus növekedésére, Leányvár Község Önkormányzat Képviselő-testülete a lakosság egészségvédelme érdekében úgy döntött, hogy az idei Erzsébet-napi búcsú alkalmából vidámpark üzemeltetésére nem adja bérbe az 566/1-es helyrajzi számú közterültet, a vásározók kitelepülését ugyanitt nem engedélyezi.

Bár szabadtéri rendezvényről van szó, az óvintézkedéseket szabadtéren szervezett eseményeken is be kell tartani/tartatni. Mivel nyílt – minden oldalról nyitott – területről van szó, kivitelezhetetlen egy olyan „zsilip rendszer” megszervezése, mint ami a köznevelési és közoktatási intézményekben működik és a tüneteket már hordó személyek kiszűrésére szolgál annak érdekében, hogy meggátolja a nagyobb közösség esetleges megfertőzését.

A búcsúban a hintákba a gyermekek egymás után be-ki szállnak, ugyanazt a kapaszkodót, felületeteket érintik kezükkel és elkerülhetetlen, – főleg a kisebb gyermekek esetében – hogy arcukhoz, szemükhöz, szájukhoz nyúljanak. A hinták folyamatos fertőtlenítésének, a résztvevők helyes maszkviselésének és az egymás közötti „biztonsági” távolság megtartásának ellenőrzése kivitelezhetetlen egy ilyen eseményen, így bízunk abban, hogy a döntésünket megértik.

Leányár Község Önkormányzatának célja, hogy a lehetőségeihez mérten megelőzze a járvány terjedését és megóvja lakosainak egészségét.