A SZÍV VILÁGNAPJA

2015. szeptember 28.

SZÍVÜNK NAPJA - A SZÍV VILÁGNAPJA

2015

A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját. A Világszövetség magyar tagjai - a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány - az első évtől kezdve csatlakozott a felhíváshoz.

 

A szív és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és más halálok együttesen. A szív és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal.

Egy egészséges szív elengedhetetlen a teljes élethez, függetlenül nemtől vagy életkortól. A szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak kontrollálása - helyes táplálkozással és fizikai aktivitással, és a dohányzás mellőzésével, megakadályozhatja a szívinfarktus és a stroke kialakulását és segíthet megőrizni a szív fiatalságát.

Az idei Szívünk Napja a szívbarát környezet kialakításának fontosságát hangsúlyozza.

A Szívünk Napja arra ösztönöz, hogy csökkentsük a szív-érrendszeri kockázatot mindenhol és mindenkor.

Dorog, 2015.09.23.

 

Sajtóanyagot összeállította:

Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő (Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály)

Közlésre jóváhagyta:

Dr. Solti Hilda népegészségügy osztályvezető (Esztergomi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály)