BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVÉL

2015. november 12.

 

 

A BETÖRŐ 5 PERC UTÁN FELADJA!

TANÁCSOK A LAKÁSBETÖRÉSEK MEGELŐZÉSE ÉRDEKÉBEN

Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, hogy lebukjon, inkább odébb áll. E havi hírlevelünkben a vagyonvédelemhez adunk hasznos tanácsokat.

 

  1. Külső védelem

A kertkapunál helyezzen el videotelefonos csengőt, így látja is, ki csenget! A kapu, a bejárati ajtó, garázsajtó akkor is legyen zárva, ha otthon tartózkodik. Társasházaknál fontos, hogy a lépcsőház ajtaja mindig zárva legyen, és a lakók ne engedjenek be idegent.

Mozgásérzékelő lámpával világítsa meg a bejáratokat, és helyezzen el biztonsági kamerát!

 

Az Az udvaron ne legyen túl sok bokor, ami lehetőséget ad elbújni az elkövetőnek. Ne legyen szem előtt létra és egyéb olyan tárgy, melynek segítségével a felső szinten levő erkélyekhez, ablakokhoz fel lehet mászni.

 

2. A nyílászárók

 

A családi házak esetében legveszélyeztetettebb helyek a nyílászárók: a bejárati ajtó, de leginkább a hátsó ajtók, az ablakok, az erkélyajtók. Fontos, hogy mindegyik védett legyen. A társasházakban a bejárati ajtó a támadható pont.

 

A bejárati ajtó erős (fém vagy kemény fa) anyagból készüljön, több ponton záródjon, vagy több zárral. A zsanérok erősek legyenek, fontos a kiemelés elleni védelem és a megfelelő zár is elengedhetetlen. Ma már korszerű, fúrásálló, saválló, zártörés ellen védett zárak kaphatóak.

A mellékajtók védelme legalább ilyen fontos: ezeknek is szilárd anyagból, megfelelő zárral kell készülnie.

Az ablakok és erkélyajtók védelme is fontos: léteznek kulccsal is zárható ablakzárak. Az üveg betörését megelőzhetjük biztonsági fóliával. Fontos, ha elmegyünk otthonról, ne hagyjuk bukóra az ablakot, mert a betörők így könnyűszerrel kinyitják azt. A pinceablakokat ráccsal érdemes védeni.

 

A nyílászárókat elektronikus védelemmel is el lehet látni: léteznek egészen egyszerű, elemmel működő nyitásérzékelők ajtókhoz és ablakokhoz egyaránt. A besurranás ellen hatékony az elektronikus ajtóék, mely nyitásra éles hanggal jelez.

 

3. Belső védelem

 

A korszerű mechanikus védelmet kiegészíti az elektronikus védelem. A riasztó rendszerek választéka hatalmas, a házilag is szerelhető olcsó rendszerektől kezdve a profi rendszerekig bármi kapható, az árak is széles skálán mozognak. A legegyszerűbb védelem is jól jöhet, ha a betörőt megzavarja. A riasztók lehetnek helyi hanghatással működőek, és /vagy jelezhetnek a mobiltelefonunkra vagy vagyonvédelmi cégek riasztó és vonuló szolgálatához lehetnek bekötve.

A riasztórendszerek mozgásérzékelővel, nyitásérzékelőkkel, tűz és –füstérzékelőkkel rendelkezhetnek, attól függően, milyen szintű védelmet szeretne a lakástulajdonos.

 

 

4. Értékeink védelme

 

Ha készpénzt, ékszert egyéb értéket tart otthon, érdemes a falhoz vagy nehéz bútorhoz rögzített széfbe tenni azokat. A betörők leginkább a készpénzt és az ékszereket viszik el, érdemes tehát ezeket jól elzárni

 

5. A lakóközösség összefogása

 

VIGYÁZZ, SZEMFÜLES SZOMSZÉDOK!

 

Ha a lakók összefognak, segítik egymást, figyelik, ha idegen jár a környéken, sokat tehetnek a bűnmegelőzésért. A betörő leginkább a figyelő szomszédtól tart, azokat a helyeket, ahol ez működik, a betörők nagy ívben elkerülik.

 

 

6. Házhoz megyünk program

 

2015. október-2016. június között zajlik a Rendőrség Házhoz megyünk elnevezésű bűnmegelőzési programja, melynek az a célja, hogy a vagyon elleni bűncselekmények megelőzését segítsük. Bűnmegelőzési munkatársaink 2016. júniusig minden hónapban egy héten át jelen vannak a táblázatban felsorolt helyszíneken és időpontokban, ahol várják az érdeklődőket. Amennyiben valaki azt szeretné, hogy munkatársunk személyesen látogasson el a lakásába, házába, és felmérje, milyen vagyonvédelmi eszközök beszerzését ajánlja, a kitelepüléseken egy nyomtatvány kitöltésével kérheti ezt, majd bűnmegelőzési munkatársak időpontot egyeztetnek az tanácsadást kérővel.

A következő kitelepülések helyszínei és időpontjai:

 

2015. november

Tatabánya

 

INTERSPAR Áruház

Győri u.25.

2015. nov. 16-20.

minden nap 9.00-11.00 óra között

 

Tata

TESCO Áruház

Tata, Ring u. 1.

2015. nov. 16-20.

minden nap 11.30-13.30 óra között

 

Esztergom

 

TESCO Áruház

Mátyás király u. 30.

2015. nov.16-20.

minden nap 15.00-17.00 óra között

2015. december

Tatabánya

TESCO Áruház

Bláthy Ottó utca

2015. dec. 14-18.

minden nap 9.00-11.00 óra között

 

Tata

TESCO Áruház

Tata, Ring u. 1.

2015. dec. 14-18.

minden nap 11.30-13.30 óra között

 

Esztergom

TESCO Áruház

Mátyás király u. 30.

2015. dec. 14-18.

minden nap 15.00-17.00 óra közöttKomárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnügyi Osztály

Bűnmegelőzési Alosztály