Felhívás szűrőprogramon történő részvételre

2023. szeptember 05.

Tisztelt Lakosság!

 

Sajnálattal közlöm, hogy előző felhívásom ellenére az elmúlt két hónapban csak 31-en jelentkeztek a vastagbélszűréssel kapcsolatos mintavételi csövek átvételére. Ez nagyon alacsony szám, mivel adatbázisom szerint további 194 fő kapott meghívót az 50-70 éves korosztályból

 

Jó hír, hogy a szűrőprogramot szeptember végéig meghosszabbították. Első teendőjük, hogy nyitvatartási időben eljönnek a szűrőcsomagért. Ehhez még időpontot se kell foglalniuk. Minden további tudnivalót elmondunk a csomag átadásakor. Az se jelent problémát, ha a behívólevelet nem találják mert a rendelőben újra tudjuk nyomtatni a szükséges vonalkódot.

 

Tudom, hogy nem szeretnek orvoshoz járni, de inkább jöjjenek el most egyszer, mint pár év múlva minden héten, rémülten, aggódva, egyre rosszabb általános állapotban, adott esetben a hasfalra kivezetett bélnyílással. A vastagbélrák azon daganattípusok közé tartozik, amelyek jelentős részben megelőzhetőek idejében végzett szűréssel, korai felfedezéssel pedig jó eséllyel gyógyítható is a betegség.

 

Többektől hallottam, hogy nekik nincs szükségük erre a szűrésre, teljesen egészségesek, semmi panaszuk nincs. Ez hibás érvelés, mivel a szűrőprogramok lényege a panaszmentes páciensek vizsgálata. Ha már szemmel látható a vér van a székletben, bizonyos emésztési zavarok alakulnak ki, fogyás, vérszegénység tünetei lépnek fel vastagbéldaganat mellett akkor az legjobb onkológusnak, gasztroenterológusnak és sebésznek is sokkal kevesebb esélye van a betegség gyógyítására.

 

Felmerülő kérdéseikre készséggel válaszolok.

 

Üdvözlettel,

 

Dr. Fritz Sámuel